Fanfare

Fanfare stopt na 85 jaar met muziek maken

Met pijn in het hart moet ik als voorzitter van Kunst en Vriendschap mede delen dat de fanfare afdeling na een muzikale periode van 85 jaar er mee gaat stoppen. De meeste van u zullen dit al via de moderne media stromingen vernomen hebben maar wij vinden gepast dat wij hiermee zelf naar buiten treden op onze eigen site . De reden van het opheffen van de fanfare afdeling is dat we al geruime tijd met een kleine groep blaasmuzikanten waren, waarmee we  nog altijd muziek konden en wat belangrijk was wilde maken. Vorig jaar na ons concert in november merkte we echter al dat er mensen waren die eigenlijk minder gemotiveerd raakten omdat er nog maar een klein stel muzikanten waren om mee door te gaan, maar doordat het 5 mei project werd opgezet en er weer iets muzikaal moois op de Agenda stond was de motivatie toch weer aanwezig en was het onderling nog altijd reuze gezellig. Na het 5 mei concert kwam er echter weer en dip en werd het steeds moeizamer om gemotiveerd te blijven en vooral muziek te kunnen blijven maken. Er is na de vakantie, wat een moment van rust en bezinning is geweest voor een ieder, nog een overleg geweest en hieruit hebben wij de balans moeten opmaken. Hierop hebben wij besloten hoe triest en spijtig de situatie ook is om de  blaasinstrumenten in de koffer te laten en er na 85 jaar mee te stoppen.

De malletband zal de naam Kunst en Vriendschap in ere blijven dragen en zal gewoon blijven doorgaan met leuke muziek te maken waar wij als bestuur erg blij mee zijn.  Ook zijn we er achter gekomen dat we als muzikanten niet zonder elkaar kunnen, wat we hebben allemaal het zelfde doel en dat is muziek maken.

Als laatste willen wij iedereen bedanken die ons muzikaal of op een andere wijze de afgelopen 85 jaar geholpen hebben en gesteund.

Met vriendelijke groet namens het bestuur,

 

Een Fanfare heeft:

Repertoire

Vaak wordt bij het repertoire van een fanfareorkest uitsluitend gedacht aan marsmuziek. Uiteraard is dit ook een genre dat wij vertolken, maar dit is meestal het geval  bij buitenoptredens. De naam zegt het al; deze muziek leent zich simpelweg het meest om te spelen tijdens marslopen / het marcheren op de weg.

Tijdens onze concerten kunt u echter getuige zijn van het feit dat een fanfareorkest meer kan dan dat. Meer en meer wordt door onze muziekcommissie moderne en populaire muziek geprogrammeerd.  Ouderwetse muziek heeft plaats gemaakt voor Elton John,  Adele en Phil Collins, maar ook andere fraaie muzikale werken zijn te horen tijdens onze uitvoeringen.

Blaas Instrumenten

Het instrumentarium van een fanfareorkest is nog wel eens onbekend bij het grote publiek. Het onderscheidt zich met name van een harmonieorkest, door het ontbreken van de houtblazers. Deze worden bij een fanfare vervangen door de bugels. Toch komen we bij een fanfare ook enkele houtblazers tegen. De saxofoons (sopraan, alt, tenor en bariton), vallen namelijk ook onder de houtinstrumenten.

10930070_2028604543945970_2593654129842578600_n

Verder bestaat het fanfareorkest uit koperblaasinstrumenten, waarbij een indeling naar zacht en scherp koper te maken valt. Onder het zachte koper vallen naast de bugels ook de hoorns, de euphoniums en de bassen. Tot het scherp koper behoren daar en tegen de cornetten, trompetten en de trombones.

Slag Instrumenten

Tenslotte is er een rijke sortering aan slagwerkers nodig bij een orkest. We beginnen met het hart van het orkest “het drumstel”, en de grote/overslag trom. Daarnaast hebben we nog een heel assortiment aan “bij-instrumenten”. Deze kunnen bestaan uit: claves, belltree, rasp, triangel, beatring, castagnetten, bekkens, maracas, sleebellen, vibraslap.

 

 

 

 

error: Content is beveiligd