Historie

Kunst en Vriendschap is op 1 november 1932 opgericht als een mondharmonica vereniging. Omdat in de omliggende plaatsen de muziekverenigingen als paddestoeltjes begonnen te groeien werd er ook in Opheusden al snel besloten om de mondharmonica’s in te ruilen voor echte blaasinstrumenten.

k en v 1932

De oorlog van 40 tot 45 gooide veel roet in het muzikale eten. Er was na de oorlog dan ook bijna niets meer te vinden waar je muziek op kon maken. Maar na een grote inzamelingsactie in het dorp en wat financiële steun van de winkeliers kon op 8 maart 1946 toch weer het eerste concert worden gegeven.

k en v 1936

De vereniging groeide erg traag tot dat in 1976 tijdens het 35 jarig jubileum zich ineens 40 nieuwe leden aanmelden. Dit gaat de goede kant op dacht iedereen maar zoals bij zovele verenigingen wellicht bekend bleef er maar een handje vol ook echt lid.

KenV 1949

Na de nodige ups en downs komt er in november 1982 tijdens het 50 jarig bestaan toch een grote verrassing want de vereniging wordt door de toenmalige burgemeester Dhr. Pott persoonlijk bekroond met de koninklijke erepenning.

K en V 1985

In de jaren daarna is de vereniging allen maar gegroeid en was het bestuur best trots met het ledenaantal wat we toen hadden.

K en V 01 2007

De laatste jaren is het zoals bij de meeste verenigingen zeer moeilijk om de jeugd enthousiast te krijgen om te gaan spelen bij een Fanfare orkest en/of muziekkorps. Ook het hedendaagse aanbod aan diverse activiteiten en verenigingen helpt daar niet aan mee. De vereniging krimpt sneller dan dat deze groeit en dit zouden we graag andersom zien.

kunst-en-vriendschap-2016-vierdaagse-opheusden-3

De vereniging telt op dit moment een kleine  15 tal spelende leden en zou  dit aantal maar wat  al te graag  vergroten met nieuwe enthousiaste  jeugdspelers voor een  muzikale toekomst.

Kom gerust eens kijken op Donderdag avond in “de Notenbalk” aan de Swaenenstate 40 4043 KE te Opheusden.

error: Content is beveiligd